A Magyar Röpgalamb Tenyésztők Országos Egyesülete ( MRTOE ) információs oldala.
A Magyar Röpgalamb Tenyésztők Országos Egyesülete ( MRTOE ) információs oldala.
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Rendezvények
 
Versenyek eredményei
 
Tenyésztői oldal link
 
Kiállítás link
 
Fórum link
 
Képgaléria
 
Csepeli hófehér keringő
 
Menü
 
Fajtaleírások
 
Szabályzatok
 
Elérhetőség
 
Látogatók száma
Indulás: 2006-01-28
 
Nemzeti Kincsünk Védelmében

 

Nemzeti kincsünk védelmében

 

A Magyar Országgyűlés a régi magyar állatfajták között a budapesti magasröptű galambot is nemzeti kinccsé nyilvánította. Ma Magyarországon több száz tenyésztő tart ilyen galambokat. Országos versenyeken vesznek részt és ott mérik össze a galambok röpteljesítményét. Az utóbbi 4-5 évben azonban rendszeressé váltak a ragadozó madarak támadásai, egyre több és nagyobb kárt okozva ezzel a galambászoknak.

A ragadozó madár a csapatban szálló galambokat támadja meg akár több száz méteres magasságokban is. Ezekre a röpgalambokra jellemző, hogy 6-10 órát röpülnek és idejük nagy részét 1000 méter körüli magasságban töltik. Az őket megtámadó ragadozó ide is felmegy utánuk, ha alacsonyabban érkezik felfelé szorítja a csapatot, addig köröz ameddig eléri a megfelelő támadási magasságot. Ezekre a madarakra jellemző a sötét szín, rövid test, hegyesen végződő szárnyak. Támadásukról, fáradhatatlan stílusukról is könnyedén felismerhetők. A vándorsólyom agresszív, jó vadász. Addig zavarja, hajtja a galambokat ameddig fogni nem bír. Alig véti el a zsákmányt, mégis előfordul, hogy néha sérült galambok térnek haza. Az ilyen helyzetekből megmenekülő több sebből vérző egyedek ritkán épülnek fel teljesen, illetve annyira bennük marad a félelem, hogy sokáig nem is röpülnek. Egy napon a ragadozók többször is visszatérnek és újabb zsákmányt ejtenek. Nem csak azzal okoznak kárt, hogy elvisznek egy galambot a csapatból, hanem a  félelemtől sok galamb messzire menekül és nem tud visszatalálni. Esetenként a menekülő galambot a háztetők magasságáig üldözi és csak a fák és épületek között tud megmenekülni. Néhány perc múlva ismét felfelé köröz és újra támad, fáradhatatlanul. Amikor a fiatalok kiröpülnek a fészekből és már képesek saját maguk zsákmányt ejteni, követik szüleiket. Ilyenkor a zsákmányt a levegőben magasból elejti a fiatal ragadozó pedig elkapja azt. Így már a következő nemzedéket is betanítják szüleik a galamb megfogására. Július közepétől, amikor már a költő pár fiatalokat nevel a támadások száma is egyre gyakoribbá válik.

Ezeknek a ragadozó madaraknak a fő táplálékuk a röpgalamb. Minden nap jönnek és a városok felett csapatban keringő galambokból zsákmányolnak. A hatvanas években galambjaikat röptető tenyésztők nagyon ritkán láttak ilyen támadásokat. Sokáig beszéltek róla, ha valakinek megtámadta a galambjait egy ragadozó madár. A kilencvenes évek közepén egy sólyompárt megfigyelő madarász elsődleges zsákmányállatként már a budapesti magasröptű galambot jelölte meg! Napjainkban június közepétől augusztus végéig rendszeresek a ragadozók károkozásai.

Járható út, hogy a röpversenyeken készült jegyzőkönyvekbe a ragadozók támadásait bejegyezzék, hiszen ezeket az iratokat három személy a helyszínen aláírásával hitelesíti. A madarak beazonosítása sem jelent gondot, hiszen majdnem minden nap jönnek, jól felismerhetők. A madarak zsákmányuk egy részét fészkükhöz viszik így az ott található galambgyűrűk árulkodnak arról, hogy az adott madár főként galambokat fogyaszt. Az azonosító lábgyűrűkből az is kiderül, hogy melyik területen, melyik városban vadászik.

Magánszemélyek megkeresték már a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Madártani Osztályát ebben az ügyben, de kitérő választ kaptak. Többek között válaszlevelükben azt javasolták, hogy tartsanak másfajta, parlagi galambokat. (A vad parlagi galamb „Columba oenas” a házigalamb őse.)

A budapesti magasröptű keringő és más röpgalambok esetében nem csak a küllemi jegyek fontosak, hanem a fajta jellemzője a röpképessége is. Így maradtak fenn az évtizedek folyamán és lettek Magyarország legkedveltebb röpgalambjai. Nemzetközileg ismert fajtákká váltak, röpteljesítményükkel kimagaslanak az összes röpgalamb közül. Őshonos Magyar fajtaként az ország nemzeti kincse lett.

Mire egy röpcsapat versenyképes lesz a csapatot alkotó egyedek eszmei értéke  5000 -10000 Ft-ot ér el darabonként. Az egészségesen felnevelkedő galambok rendszeres védőoltásokon esnek át, illetve folyamatosan el vannak látva vitaminokkal ásványi anyagokkal. A legjobb takarmányozási viszonyok mellett szükség esetén gyógyszeres kezelést is kapnak. Az országos versenyeken jó eredményt elért csapatok, illetve a tenyészállomány értéke emelkedik. Ilyen tartási viszonyok mellett egy csapat galambjainak elvesztése anyagi kár és a pótlásuk hosszú időt vesz igénybe.

Néhány ragadozó madár komoly károkat okoz minden nap a galambtenyésztők állományaiban. Nem tartja vissza őket semmilyen zaj, vagy látvány. A vadászterületük ma már a városokra is kiterjed, talán túl nagy lett a létszámuk az elmúlt években, vagy csak néhány pár szokott rá teljesen a galambokra. Egy napon egy városban akár 9-10 galambot is elvisznek, de a támadások és az elvesző galambok száma ennél sokkal több. A versenyek eredményei nem csak a galambok teljesítményétől függenek. Attól is kinek lesz szerencséje avval, hogy az adott napon nem támadja meg a röpcsapatát a ragadozó madár, illetve marad-e még elegendő galambja a verseny napjáig.

Elgondolkodtató, ha a ragadozó madarak egy fajtája elszaporodik jelenlétével kiszorít-e őshonos madarakat? Legyenek ezek ragadozók, énekes madarak, vagy akár tenyésztett galambok. Vándorsólyom a hetvenes években 7 pár költött Magyarországon és nagyon ritkán támadtak meg galambokat a városokban. Talán többszörösére nőtt a Magyarországon költő madarak száma, vagy a természet már nem nyújt nekik elég táplálékot.

2006 október végén a galambászoknak előadást tartott a jogi lehetőségekről dr Czerny Róbert természet- és állatvédelmi jogász. A galambászok részéről több lehetőség is felmerült a védekezéssel kapcsolatban. Első gondolatként, hogy a nagy étvágyú madarakat etessék az őket védő szervezetek, így kevésbé fognak galambokra vadászni. A szakemberek véleménye szerint etetésük sajnos az étkezési szokásaik miatt nehezen, vagy nem valósítható meg.

Természetvédők, solymászok, állatvédők, galambász egyesületek és a Madártani Intézet összefogásával biztosan eredményeket lehetne elérni nemzeti kincseink védelmében.

Nehéz és eredménytelen lenne azonban befogni és elvinni másik élőhelyre a vadon élő madarakat. A legjobb lehetőség a hazánkban költő galambokra vadászó ragadozó madarak fészkeibe kihelyezett műtojások lennének. Így korlátozva a túlszaporodásukat. Ehhez Magyarországon az érintett legfelsőbb szerv hozzájárulása kellene. Mivel nem nevelnének fiatalokat, kevesebbet vadásznának és visszatérnének a természetes táplálékukhoz és a fajfenntartásuk sem csorbulna. A tojásokból a solymászok mesterséges körülmények között nevelhetnének fel madarakat és fiatalíthatnák állományukat. Fajtatiszta, szelídített madarakat taníthatnának be és vadászhatnának velük.

 

 

Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!